A Nobel-díj összege az évek során

nobel díj összege

A Nobel-díj az egyik legnagyobb presztízzsel bíró elismerés a világon, amelyet olyan kiemelkedő egyének kapnak, akik hozzájárultak a tudomány, az irodalom, vagy a béke előmozdításához. Az elismerés mellett azonban a Nobel-díj egy jelentős pénzjutalommal is jár, amely az évtizedek során komoly változásokon ment keresztül. A Nobel Alapítvány gazdasági helyzetének és befektetéseinek függvényében a díj összege évről évre eltérhetett, így folyamatosan alkalmazkodott a kor követelményeihez. De vajon mennyi pénz jár a Nobel-díjjal? És hogyan alakult az összeg az évek során? Cikkünkben végigkísérjük a Nobel-díj pénzjutalmának változásait, bemutatva, hogyan jutottunk el a kezdeti összegektől a napjainkban adott milliós díjazásig.

A Nobel-díj összege 1901-től napjainkig

Amikor 1901-ben először kiosztották a Nobel-díjakat, a pénzjutalom összege 150 782 svéd korona volt. Ekkor ez hatalmas összegnek számított, amely nemcsak erkölcsi, hanem anyagi elismerést is jelentett a díjazottak számára. Az évek során azonban az alapítvány befektetéseinek sikeressége és a gazdasági környezet változása miatt a díj összege folyamatosan módosult.

A 20. század második felére a Nobel-díj pénzjutalma jelentősen emelkedett. 1981-re az összeg már elérte az 1 millió svéd koronát, ami tovább növelte a díj presztízsét. Az ezredfordulóra a díjazottak már 10 millió svéd koronát kaptak, ami akkoriban körülbelül 280 millió magyar forintnak felelt meg

A 21. század elején, különösen 2012-ben, a Nobel Alapítvány kénytelen volt 8 millió koronára csökkenteni a díj összegét a gazdasági megszorítások miatt. Ez a lépés elsősorban a globális pénzügyi válság hatásainak tudható be, amelyek az alapítvány befektetéseit is érintették. A gazdasági helyzet stabilizálódásával, valamint a befektetések újra növekedésnek indulásával a Nobel Alapítvány folyamatosan növelni tudta a díj összegét.  2017-ben ismét növekedésnek indult a jutalom, 9 millió koronára, majd 2020-ban elérte a 10 millió koronás szintet. 2023-ra a Nobel-díj összege elérte a 11 millió svéd koronát, kb. 368 millió forintot, ami ma is jelentős anyagi elismerést jelent a díjazottaknak. A Nobel-díj összege 2024-ben is 11 millió svéd korona.

Ez az összeg nemcsak a díjazottak személyes elismerését jelenti, hanem komoly anyagi támogatást is nyújt számukra, amely segítheti további munkájukat, kutatásaikat és karrierjüket. A díj összege tehát nemcsak az alapítvány anyagi helyzetét tükrözi, hanem azt a törekvést is, hogy a világ egyik legrangosabb elismerése folyamatosan alkalmazkodjon a kor gazdasági és társadalmi igényeihez.

nobel díj érme
kép: pixabay.com

Miért fontos a Nobel-díj pénzjutalma?

A Nobel-díjjal járó pénzjutalom nem csupán szimbolikus értékkel bír, hanem gyakorlati jelentősége is kiemelkedő. A díjazottak számára ez az összeg lehetőséget nyújt arra, hogy kutatásaikat, alkotásaikat vagy békefenntartó tevékenységüket tovább folytassák. A tudományos életben, ahol a kutatások gyakran hatalmas pénzügyi forrásokat igényelnek, ez a támogatás komoly előrelépést jelenthet, különösen olyan területeken, amelyek nem kapnak elegendő állami vagy magánszektorbeli támogatást.

Az irodalom és a művészetek területén a pénzjutalom lehetőséget ad a díjazottaknak, hogy anyagi biztonságban folytathassák alkotói tevékenységüket, felszabadítva őket a mindennapi megélhetés terhei alól. Szintén fontos szerepet játszhat a béke Nobel-díj esetében, ahol az anyagi források segíthetik a békefenntartó projektek és civil kezdeményezések sikeres végrehajtását.

A Nobel-díj pénzjutalma tehát nemcsak erkölcsi elismerés, hanem jelentős anyagi támogatás is, amely ösztönzi a további innovációt, alkotást és társadalmi változást. Ezért is olyan fontos, hogy a Nobel-díjjal járó pénzjutalom folyamatosan alkalmazkodjon a gazdasági helyzethez és a különböző területek igényeihez, hiszen a világ legnagyobb elismeréseihez méltó anyagi hátteret kell biztosítania.

Mire költik a Nobel-díjasok a pénzjutalmat?

A Nobel-díjjal járó pénzjutalom felhasználása nagyban függ a díjazottak egyéni helyzetétől, érdeklődésétől és karrierjüktől. A következő területek a leggyakoribbak, amelyekre a díjazottak a kapott összeget költik:

További kutatások finanszírozása:

    • Marie Curie (1903, 1911) az első nő volt, aki megnyerte a Nobel-díjat, és kétszer is elismerést kapott a tudományos munkásságáért. A díjjal járó pénzt a radioaktivitással kapcsolatos kutatásai folytatására fordította, amelynek hatalmas szerepe volt a sugárterápia kifejlesztésében.

Oktatás és képzés támogatása:

  • Karikó Katalin (2023) a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget.
  • Peter Handke (2019, irodalmi Nobel-díj), a pénzjutalmat jótékonysági célokra ajánlotta fel, többek között irodalmi programokat támogató kezdeményezésekre, amelyek fiatal íróknak nyújtanak segítséget.

Személyes és családi célok:

    • Doris Lessing, irodalmi Nobel-díjas (2007), úgy nyilatkozott, hogy a pénzjutalmat saját háza és megélhetése biztosítására fogja használni, hiszen idős korában nem sok megtakarítással rendelkezett.

Jótékonysági célok:

    • Malala Yousafzai, a béke Nobel-díj legfiatalabb díjazottja (2014), a pénzjutalom nagy részét saját alapítványához, a Malala Fundhoz adományozta, amely a lányok oktatásáért küzd világszerte, különösen olyan területeken, ahol a lányok nem kapnak megfelelő oktatást.

Alapítványok létrehozása:

    • Albert Schweitzer, a béke Nobel-díj nyertese (1952), a pénzjutalom teljes összegét az általa vezetett gaboni kórház fenntartására fordította. Schweitzer alapította a kórházat, amely humanitárius segítséget nyújtott az afrikai közösségeknek, és élete végéig ezzel foglalkozott.
    • John Bardeen (1956, 1972), kétszeres fizikai Nobel-díjas, a díjból alapítványt hozott létre, amely a fizikai kutatásokat támogatta, és ösztöndíjakat biztosított fiatal kutatóknak.

Ezek a példák jól mutatják, hogy a Nobel-díjasok sokféleképpen használják fel a pénzjutalmat, és nem ritka, hogy ez a jelentős összeg hosszú távú hatást gyakorol a tudományra, oktatásra, és a társadalmi kezdeményezésekre világszerte.