vállalkozó nők világnapja
Egyéb kategória

Vállalkozó nők világnapja

A különböző világnapoknak az a célja, hogy felhívják a figyelmet egy-egy fontos dologra, hogy azon az adott világnapon eszünkbe jusson, gondolkozzunk el, foglalkozzunk egy bizonyos témával. Az egyik ilyen a Vállalkozó nők világnapja, azaz Women’s Entrepreneurship Day  amit minden évben november 19-én tartanak.

A nők megbecsülése a nemzetközi nőnappal kezdődött, aminek az eredete 1857-ig nyúlik vissza. Március 8-a, a nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, a nők egyenlő jogait ünnepeljük ezen a napon.

A nők helyzete sokat változott a történelem során, volt idő, mikor még iskolába sem járhattak, nem hogy vállallkozást indítsanak vagy vezessenek.

Ma már egyre több vállalkozó nő, és köztük sok sikeres női vállalkozó van, az ő napjuk november 19.

Magyarországon a női vállalkozások aránya 28,1 %, tehát szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő.

Honnan ered a Vállalkozó nők világnapja?

A Vállalkozó nők világnapjának alapítója Wendy Diamond amerikai író, televíziós személyiség, számos házikedvenccel kapcsolatos vállalkozás alapítója. Ő hozta létre a Vállalkozó Nők Világnapjának Szervezetét mely egy önkéntes szervezet, és melynek célja, hogy bíztassa és támogassa a nőket az üzleti életben.

Wendyt a Hondurasban szerzett tapasztalatai ösztönözték a Vállalkozó nők világnapjának létrehozására. Önkéntesként dolgozott az Adelante Alapítványnál, amely a helyi elszegényedett nők számára nyújtott microhiteleket. Itt tudatosult benne, hogy bár a nők a világ munkájának 66 %- át teljesítik, a világ jövedelmének csak 10 %-át keresik. Ezért olyan mozgalmat szeretett volna létrehozni, ami támogatja a nőket a vállalkozásra, hogy csökkenjen a szegénység.

A Vállalkozó nők világnapját már 144 országában tartják világszerte, és a kampány üzenete, hogy a nők vállalkozási tevékenysége, a vállalkozó nők társadalmi felelősségvállalása hozzájárul a legfontosabb globális vagy helyi problémák megoldásához. A Vállalkozó nők világnapja a nők vállalkozási tevékenységének jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Milyenek a női vállalkozók?

A statisztikák szerint a nők fele olyan arányban indítanak vállalkozást, mint a férfiak.

A nők kevesebb kockázatot vállalnak, nem szeretnek sokat befektetni, annyira nem szeretnek a bizonytalanra alapozni, hogy kevesebben indulnak pályázatokon is.

A nők hosszú távra terveznek, és sokáig kitartanak a vállalkozásuk mellett, ezért a női vállalkozások között több a 3,5 évet megélt vállalkozások aránya.

A női vállalkozások között több a társadalmilag hasznos vállalkozás, ami nonprofit célokat is szolgál.

Érdekesség, hogy november 19-én nem csak a Vállalkozó nők világnapja, hanem a Nemzetközi férfinap is van.