10 dolog, amit vállalkozóként tanulhatsz a Nagy pénzrablás sorozatból
Egyéb kategória

10 dolog, amit vállalkozóként tanulhatsz a Nagy pénzrablás sorozatból

A Nagy pénzrablás (La Casa De Papel, Money Heist) a Netflix egyik legnépszerűbb sorozata, ami az egész világot meghódította. Argentínától Indiáig rajongók millió követték, hogy a Professzor és csapata hogy rabolják ki a Spanyol Pénzverdét, vagy lopják el Spanyolország aranytartalékát.  A sorozat tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmakkal és sok érzelemmel. Sok dologra volt szükség a nemmindennapi terv sikeres végrehajtásához, nézzük, mit tanulhatunk belőle.

10 dolog, amit vállalkozóként tanulhatsz a Nagy pénzrablás sorozatból

Maratonfutásra készülj!

A rablásra, ahogy egy üzleti vállalkozásra úgy kell gondolni, mint egy maratonfutásra, és nem egy sprintre. Sok munkára, és időre van szükség az eredményekhez. A Professzor is 5 hónapig készítette fel a csapatát, utána vágtak csak bele. A terv végrehajtása során, akárcsak egy maratonfutásnál voltak holtpontok, volt, mikor úgy érezték, hogy legszívesebben feladnák, de végigcsinálták.

Az emberek éveken át tanulnak, azért, hogy pénzhez juthassanak, ami a legjobb esetben is csak egy szar fizetés. Mi öt hónap? Én ezen töröm a fejem sokkal régebb óta, hogy többé ne kelljen dolgoznom, és nektek se, és a gyerekeiteknek se.

Tervezz meg mindent!

A rablás sikeres végrehajtásának egyik kulcsa a minden részletre kiterjedő tervezés volt. A Professzor Albert Einstein példáját követte, aki azt mondta egyszer, ha 1 órája lenne megcsinálni egy feladatot, 59 percet tervezéssel töltene, és a maradék egy percben meg megvalósítaná. A Professzor megértette, hogy milyen fontos a tervezés, nem csak A tervvel készült, hanem volt B és C terv is. Az alapos tervezés pedig magabiztosságot adott neki, amit Raquel Murillo nyomozó is megjegyzett:

Ezért nem inog meg ez a fickó, magabiztos, mert minden a terve szerint halad.

 

Mindenkinél jobban ismerd meg a piacodat!

Ahhoz, hogy elkészüljön a tökéletes terv, a Professzornak rengeteg információt kellett összeszednie. Tanulmányozta a rendőrség, a hírszerzés működését, az épület addotságait, és gyakorlatilag mindent.

Honnan a pokolból tudják, hogy be akartunk menni? Vajon mennyi időt szántak rá, hogy tanulmányozzák minden lehetséges lépésünket?

Az információ, a tudás az egyik legnagyobb hatalom, az üzleti életben azok tudják elérni a legnagyobb sikereket, akik a legjobban ismerik a piacukat. Készíts piackutatást, ismerd meg a vevőid igényeit, gondolatait, problémáit. Ha olyan terméket vagy szolgáltatást kínálsz, amiről a vevőid azt gondolják, hogy úristen, pont erre van szükségem, ez az, ami a legjobban megoldja a problémámat, akkor garantált lesz a siker.

Kell egy csapat

Egy kisebb rablást egyedül is meg lehet csinálni, de egy igazán nagy dobáshoz kell egy csapat.

A Professzor a feladathoz állította össze a csapatát. Volt, aki a pénznyomtatáshoz értett, volt, aki a fegyverekhez, volt, aki az alagút ásáshoz

Sok vállalkozónál az a növekedés akadálya, hogy mindent maguk akarnak csinálni, mert úgy tűnhet, hogy ez olcsóbb, mint megfizetni egy szakembert. Nem sikerült volna a pénzrablás, ha a Professzor úgy dönt, hogy akkor ő most megtanulja a pénznyomtatást, és a számítógépes rendszerek feltörését is. Ehelyett megkereste a legjobb embereket ezekre a feladatokra.

Jó vezető a legjobb motivátor

Az, hogy összeállítasz egy jó csapatot, az az első lépés. A csapatnak jól kell tudnia együtt dolgozni, és motiváltaknak is kell lenniük.

Erre jó példa az egyik túsz, Torres úr esete, aki a pénznyomtató gépeket kezelte. Annak ellenére, hogy őt túszként tartották fogva, mégis pozitívan állt a rablókhoz, mert tőlük elismerést kapott a munkájáért.

Maguknál jobban dolgozom, mint eddig egész életemben. Tudja, hogy ez miből áll, tudja, hogy erre a csodálatos szakmára születni kell. Nem volt még ilyen főnököm mint maga, Nairobi kisasszony.

A hiba az élet része

Részletes tervezéssel sok hibát ki lehet kerülni, de bármennyire is alaposak vagyunk, szinte biztos, hogy lesznek váratlan események, és az is benne van a pakliban, hogy hibázni fogsz.

A Professzor felkészített minket minden eshetőségre, de legyünk őszinték, az elmélet és a gyakorlat két külön dolog.

 

Mindent elterveztem, Raquel, mindent, tényleg mindent, nagyon sajnálom, mindent elterveztem, kivéve azt, ami kettőnk közt történt, megszegtem a saját szabályaimat, sajnos ezzel az egy változóval nem számoltam, hogy beléd szeretek.

A hibázás az élet része, csak az nem követ el hibákat, aki nem csinál semmit. Nem szabad, hogy egy-egy hiba eltántorítson a tervünktől, a hibákat ki lehet javítani, menni kell és csinálni tovább.

Kellően informáld a csapatodat!

A túl sok információ de az információ hiánya is problémákat okozhat. Mivel a banda tagjai nem tudták, hogy az is a terv része, hogy a Professzor fel fog tűnni a toledói házban, ahol a rablást tervezték, ezért mikor ezt meglátták a tévében, azt hitték, hogy a rendőrség letartóztatta a Professzort, és mindennek vége. Ez megbontotta a csapat egységét, és több csapattag veszélybe sodorta a rablás végrehajtását.

A pihenés is fontos

Ahhoz, hogy jól tudjunk teljesíteni, koncentrálni és helyes döntéseket hozni, a szervezetünknek szüksége van pihenésre is, még egy bankrablás közben is!

Mind kimerültek voltunk, alváshiány, stressz, vagy egy régi titok, aminek megőrzése ilyen körülmények között egyre nehezebb volt. És mindenki előbb-utóbb elveszti a józan eszét. Kivéve Berlint, ő volt az egyetlen, aki szigorúan betartotta a pihenőidőt. A többiek megzakkantak.

A sikeres vállalkozás, olyan mint egy maratonfutás, hosszú távon csak akkor fogod bírni, ha eleget pihensz, és fel tudsz töltődni.

Jó bornak is kell a cégér

Sok vállalkozó szinte kizárólag csak a tökéletes termék vagy szolgáltatás megalkotására koncentrál, mert azt gondolja, hogy a jó termék eladja magát.

A sorozat története is rácáfol erre. A Nagy pénzrablás sorozatot eredetileg a spanyol Antena 3 tévétársaság számára forgatták. Eleinte nagy siker volt, de aztán csökkent az érdeklődés iránta, így a 2. évaddal befejezték. Itziar Ituño, a Raquel Murillo nyomozót alakító színésznő azt mondta egy interjúban, hogy ehhez nagyban hozzájárult az, hogy túl késői időpontban vetítették a sorozatot.

A Netflix viszont felfigyelt a sorozatra, és megvásárolta a nemzetközi terjesztés jogait. Kicsit átalakította, több, rövidebb részre vágták, hogy az egyes epizódok hossza jobban igazodjon a Netflix nézőinek igényéhez. A sorozat a Netflixes debütálása után robbant igazán nagyot, a legnézettebb nem spanyol nyelvű sorozat lett a Netflixen az egész világon. Akkora sikert aratott, hogy már a Netflix megrendelésére forgattak még 3 évadot. Magyarországon is a legnézettebb sorozatok közé tartozik, és a 2021-es Google keresések alapján is ott van az élmezőnyben.

Ez a példa is jól mutatja, hogy hiába forgattak egy szuper sorozatot, annyival el lehet rontani, hogy rossz időpontban adják a tévében, tehát önmagában a „tökéletes termék” nem volt elég a sikerhez.

Bella ciao

Fontos, hogy kövessük a tervünket, de azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan pillanatok, mikor el kell tudni engedni.

Például Nairobi túl későn állította le a pénznyomtatást, mert követni akarta a tervet, hogy elérjék a kitűzött célt. Emiatt az egyik társuk már nem tudott elmenekülni, és meghalt a túszharcban.

Vannak olyan esetek, mikor jobb egy projektet elengedni. Ha valamibe már sok időt, energiát, akár pénzt fektettünk, akkor nagyon nehéz egy ilyen döntést meghozni. De előfordul, hogy egy-egy ötlet nem jön be, ilyenkor tudni kell elengedni, mégha valamennyi veszteséggel is jár, mert, ha folytatjuk csak még több veszteségünk lesz.

Olvasd el ezeket is:

.