mennyibe kerül egy jogosítvány
Mennyibe kerül

Mennyibe kerül egy jogosítvány?

A jogosítvány ára alapvetően 4 tételből áll, melyhez első jogosítvány megszerzése esetén hozzájön még legalább két plusz tétel. Az, hogy végsősorom mennyibe kerül egy jogosítvány Neked, azonban még ennél is több dologtól függ. Cikkünkben végigviszünk az összes tényezőn.

A jogosítvány árak az alábbi tételekből épülnek fel minden tanulónál:

  1. Kresz oktatás díja: Iskolától függ, nagyságrendileg átlagosan 39.000 – 50.000 Ft között

  1. Kresz vizsga díja: 4.600 Ft rögzített áron

  2. Gyakorlati vezetés oktatás díja: Iskolától függ, átlagosan 290.000 – 350.000 Ft között (óradíjjal kell számolni, mely ma átlag 8.000 – 11.000 Ft között mozog, 30 óra kötelező)

  3. Gyakorlati vezetés vizsga díjak: 11.000 Ft rögzített áron

Plusz, ha első jogsid lesz a B kategóriás jogosítvány, akkor ehhez hozzájön még az elsősegély vizsga díja (12.500 Ft rögzített áron) biztosan és opcionálisan pedig az elsősegély tanfolyam díja is (15.000 – 20.000 Ft között), valamint kötelezően az orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzésének díja (háziorvosnál vagy az iskola orvosánál), mely 7.300 Ft

Nagyságrendileg ma tehát kb. 300.000 Ft-től indul a jogosítvány megszerzésének költsége. Azt, hogy végül majd mennyibe kerül egy jogosítvány pont Neked, a fentieken kívül még számos dolog befolyásolhatja. A B kategóriás jogosítvány ára ugyanis erősen függ még az alábbi tényezőktől is:

  • Első jogosítványod lesz a B jogsi? Ha igen, akkor az elsősegély vizsga díja és az ennek letételéhez erősen ajánlott elsősegély tanfolyam díja, valamint az orvosi alkalmassági vizsgálat díja növeli a jogsi megszerzésének költségét.

  • Sikerül-e a megadott időkorlát alatt befejezni a felkészülést a kresz oktatási rendszerében (E-Titán)? Ha az indulástól számítva max. 9 hónap elteltével nem mész el vizsgázni kreszből, sajnos ismét fizethetsz.

  • Sikerül-e első nekifutásra a kresz vizsga? Amennyiben nem, akkor újra vizsgázni kell, a vizsgadíj pedig ismételten fizetendő.

  • Elég lesz a minimum vezetési óraszám (29+1) ahhoz, hogy magabiztosan vezess és le is vizsgázz? Ha nem, vagy ha nem sikerül a vizsga, pótórákat kell venned, melyre természetesen óradíjat fizetsz valamint a vizsgadíj is újra fizetendő, ha nem sikerül a gyakorlati vizsga elsőre.

  • Kinél és milyen idősávban, milyen tempóban szeretnél tanulni? Ha keresett oktatónál, esetleg keresettebb idősávban (délutáni órák) vagy rövidebb idő alatt, nagyobb tempóban szeretnéd letenni a jogsit, akkor megint csak előfordulhat, hogy magasabb óradíjjal kell számolnod.

  • Automata autón szeretnék vezetni? Szintén készülj magasabb óradíjra.

Szerencsére van néhány tényező, mellyel csökkentheted a jogsi költségét:

  • Állami támogatást vehetsz igénybe a jogosítvány megszerzésére, ha ennek feltételei adottak számodra, ezzel 25.000 Ft-ot spórolhatsz.

  • Ha körültekintően választod meg az autósiskolát, az oktatót, az idősávot és nem rohamtempóban akarod letenni a jogsit, szintén spórolhatsz a költségeken.

  • Készülj fel a vizsgákra alaposan, ha időben és elsőre sikerül minden, már sokat spóroltál.