mennyibe kerül egy teve
Mennyibe kerül

Mennyibe kerül egy teve?

A tevéket már közel 3 500 éve háziasították, és számos kultúrában nélkülözhetetlenek. Ezekben a kultúrákban még a vagyont is gyakran a birtokolt tevék számával mérik. De mennyibe kerül egy teve? Erre a kérdésre igyekszünk választ adni.

Mire lehet használni a tevéket?

A tevék árát az is meghatározza, hogy mire tudjuk felhasználni.

A teve számos módon bizonyul hasznosnak, különösen olyan területeken, ahol sivatagi vagy száraz éghajlat jellemző. Ezek a hasznos tulajdonságok hozzájárulnak a teve népszerűségéhez és fontosságához számos kultúrában és gazdasági környezetben.

Először is, a tevék kitartóak és ellenállóak a szélsőséges körülményekhez. Képesek hosszú távokat megtenni a sivatagban, és ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleti változásoknak. Emellett kiválóan alkalmazkodnak a sivatagi életmódhoz.

Másodsorban, a tevék hagyományosan szállítóeszközként szolgálnak szállításra és teherszállításra, különösen olyan területeken, ahol más járművek nehezen közlekedhetnek vagy nem elérhetők. Ez teszi őket nélkülözhetetlenné kereskedelmi és logisztikai szempontból.

A teve húsát és tejét is felhasználják tápláló élelmiszerek előállítására, különösen olyan területeken, ahol más állatfajok tartása nehezen megvalósítható. Az állatok bőre kiváló minőségű, és sokoldalúan felhasználható különböző termékek gyártásához.

A tevék turisztikai vonzerőként is szolgálhatnak, különösen sivatagi környezetben. Tevetúrák és tevekaravánok népszerűek, és hozzájárulnak a turizmus fejlődéséhez.

A mezőgazdasági munkákban is használják a tevéket, például mezőgazdasági eszközök vontatására vagy öntözési feladatokban. Ezenkívül a teve környezetbarát alternatívát jelenthet a szállításban és az áruszállításban, mivel nem használnak szénhidrogén alapú járműveket.

Mennyibe kerül egy teve?

A teve ára különböző tényezőktől függ, mint például a teve származási országa, fajtája, életkora, neme és képzettsége. A teve ára nagy skálán mozog 100 és 22 000 dollár között (az országtól függően). De ez gyakorlatilag mindennel így van, egy autót is lehet venni 200.000 Forintért és 350 millióért is.  Az Egyesült Államokban az átlagos teve ár 10 500 és 15 500 dollár között mozog a ThePricer.org szerint, míg Ausztráliában jóval kevesebbet kell fizetned, körülbelül 2 160 dollárt. Itt egy hozzávetőleges lista a teve árakról országok szerint:

  • USA: teve ára 5 500 és 25 000 dollár között;
  • Ausztrália: teve ára 200 és 10 000 dollár között;
  • Szudán: teve ára 100 és 2 600 dollár között;
  • Egyiptom: teve ára 200 és 1 700 dollár között;
  • Egyesült Arab Emírségek: teve ára 800 és 22 000 dollár között.

Hol lehet tevét venni?

Például Egyitpomban, a Birqash-i tevepiacon, mely az egyik legnagyobb tevepiac az egész Afrikában. Kairótól 35 km-re található, és érdemes ide ellátogatni. A piac reggel 7 órakor nyit, de a kereskedés legnagyobb része 11 óra előtt zajlik. Százával érkeznek Szudánból származó tevék, melyeket az Alsó-Egyiptomban található piacon 7 000 és 10 000 EGP között (4 és 9 év közötti fiatal szudáni teve ára) vagy 227 és 325 dollár közötti áron lehet megvásárolni.

Egy másik jelentős tevepiac a Daraw piac, mely Felső-Egyiptomban található. A Daraw piacon Szudánból származó tevék mellett találhatsz tevéket a Szináiból, a Vörös-tengerből, Líbiából és Szomáliából is. Beduinok, gazdák és élőállat kereskedők kínálnak különböző méretű tevéket, áruk 15 000 és 50 000 EGP között mozog, vagy dollárban átszámolva 487 és 1623 dollár közötti áron.

A tevék nagy üzletágat jelentenek az Egyesült Arab Emírségekben, ahol mintegy 378 000 teve él. Tevékkel az ország minden pontján lehet találkozni, a tengerparton turistákkal a hátukon, rohanva az autópályákon, vagy akár az étterem étlapján. Ha komoly vásárló vagy, érdemes meglátogatni Al Ain-t, az ország legnagyobb élőállat piacát. Ott találhatsz fiatal és felnőtt arab tevéket, és részese lehetsz egy egyedülálló élménynek. A piac közel található Al Ain-hez, Abu Dhabi luxus kertvárosához, 15 km-re a városközponttól. Egy négyhónapos tevéért, ami kb. egy póni méretű, 3 000 AED vagy 817 dollár szükséges. Egy idősebb egyedért, amelyet tejre, húsra vagy versenyzésre lehet használni (a legdrágábbakért), nagyobb költségvetésre lesz szükség, 55 000 AED vagy 14 975 dollár. Ha várandós nőstény tevével találkozol, az ár elérheti a 80 000 AED vagy 21 782 dollárt is.

Mennyibe kerül egy teve fajtánként?

Három tevefajta létezik: az egypúpú teve, melyet más néven dromedárként is ismerünk, és a kétpúpú tevék, melyeket baktrián tevének (vadon élő és háziasított) ismerünk. A tevéket tejért, gyapjúért, húsért, szállításért és még számos egyéb célokra tartják. Ahogyan a többi tényező (életkor, nem és cél) is, a tevefajták is fontos szerepet játszanak a teljes teveár meghatározásában.

Mennyibe kerül egy dromedár (egypúpú teve)?

egypúpú teve, dromedár

  • Három-négy év korukra válnak ivaréretté
  • Néhány dromedár napi 35 kg  tejet termel (a normál termelés napi 4 kg);
  • A dromedárok mintegy 20 éves korukig szaporodnak, és kb. 40 évig élnek
  • Jól tűrik a kiszáradást, perceken belül újrahidratálódnak, 5-10 perc alatt képesek több, mint 100 litert meginni
  • Gyapjúszőrzetük csökkenti az izzadást, és akár magas testhőmérsékleten is megőrzi a nedvességet (izzadni csak akkor kezdenek, ha testhőmérsékletük 41 °C-ra emelkedik);
  • A dromedár átlagos piaci ára 5.500 és 15.500 dollár között mozog.

Mennyibe kerül egy kétpúpú teve?

baktrián kétpúpú teve

Létezik vad és háziasított baktrián teve is, mindkét fajtának két púpja van.

  • A súlya akár 1 000 kg is lehet
  • A háziasított baktrián tevéknek henger alakú púpjaik vannak, míg a vadaknak piramis alakúak;
  • Mind a háziasított, mind a vad baktrián tevék testét hosszú gyapjú borítja,  ami megvédi őket a szigorú sztyeppi téli időjárástól;
  • A zsírjukat a púpjaikban tárolják, amikor szükség van rá, átalakul energiává, lehetővé téve számukra, hogy hosszú időn keresztül éhínség és víz nélkül is túléljenek;
  • Sós vizet isznak, mert testük képes szűrni és eltávolítani a sót, mielőtt visszapumpálja azt a véráramba.

Ha egy ilyen kiemelkedő jellemzőkkel rendelkező tevét szeretnél, körülbelül 10.500 dollárra kell számítanod.

Összegzés

Ahogy látod, nem egyszerű megválaszolni azt a kérdést, hogy mennyibe kerül egy teve, mert a tevék árát sok tényező befolyásolja.

forrásunk volt: https://www.faunaadvice.com/how-much-is-a-camel/