Management coaching – mikor van rá szükség?

management coaching

Amikor úgy érezzük a munkánkban elakadtunk, valami újba kezdenénk, vagy egyszerűen csak túlterheltnek érezzük magunkat, akkor jól jöhet némi szakmai segítség, a karrier tanácsadás. A vezető pozíciót betöltőknél azonban időről időre szükség lehet ennél többre, speciálisabb támogatásra, a management coaching-ra. A manager coach abban támogatja a kliensét, hogy a saját válaszait találja meg a cégvezetéssel kapcsolatos kérdéseire. Fontos kiemelni, hogy a coach nem azt mondja meg, hogy mi következő jó és helyes lépés, hanem rávezeti a kliensét a helyes döntésre.

Mikor van szükség management coachingra?

A jó vezető nem az, aki tudja a helyes válaszokat, hanem az, aki fel tudja tenni a helyes kérdéseket. Hogy milyen kérdéseket és hogyan, ebben segít egy jó vezetési tanácsadó ( career coach ). Ha egyszer megvan a fő vezérlőelv, akkor a megfelelő kérdések és válaszok is meglesznek, de amiben mégis a legkelendőbb a segítségnyújtás a vezetés minden szintjén, azok általában az alábbi pontok:

  • Hatékony célkitűzés
  • A cél eléréséhez szükséges lépések megállapítása
  • Hatékony delegálás
  • Hatékony konfliktuskezelés
  • Vezetői önismeret fejlesztése

Kinek van szüksége management coachingra?

A management coaching különösen hasznos lehet például olyan vezetők számára, akik nem rendelkeznek még elegendő irányítási gyakorlattal. A coaching folyamat során a coach megismertetni a klienst azokkal a vezetői kvalitásokkal, melyek speciálisan a menedzsment területén dolgozók számára nélkülözhetetlenek. Segítségével egy irányítási tapasztalatokkal nem rendelkező, ám kiemelkedő teljesítményű munkatárs is elindulhat nagyobb felelősségi körök sikeres betöltése irányába.

A felsővezetői management coaching a több éves vezetői múlttal, gyakorlattal rendelkező vezetőknek szól. Ekkor a coaching célja általában az, hogy a sok év alatt felgyülemlett negatív tapasztalatok kezelésében, elakadások feloldásában nyújtson támogatást. Minden menedzser életében ismétlődnek kiégési-megújulási periódusok. A stressz levezetésére, helyes kezelésére megvannak a hatásos módszerek, melyekkel a klienst szükséges megismertetni. Sor kerülhet meghozott döntéseink eredményeinek utólagos értékelésére is.

Milyen egy jó management coach?

  • A jó manager coach általában pszichológiai végzettséggel rendelkezik
  • Saját vezetői tapasztalata van
  • HR területen jártas, ismeri a vezetői feladatokat és felelősségi köröket
  • Ismeri az üzleti folyamatokat és a szervezeti működési folymatokat

A cikk szerzője: menaninfinder.com – karrier coaching és vezetői coaching

kép: canva.com